18 Haziran 2011

Linzer Kurabiye

Papatyalar


Gerçi ben tarifi verene kadar bahar geçti, yaz geldi ama bu papatyalar o kadar güzeller ki yazın da afiyetle yenilebilir bence siz de aynı fikirdeyseniz işte tarifi.
 Malzemeler:
  • 250 Gr. Margarin veya Tere yağ
  • 1 Su Bardağı  Pudra Şekeri (1 cup)
  • 1/2  Su Bardağı Mısır Nişastası (1/2 cup)
  • 1 Adet Yumurta
  • 1 Portakal Kabuğu Rendesi
  • 1 Çay Kaşığı Karbonat
  • 4 Su Bardağı Un (4cup) (yaklaşık)
  • 1 Çay Kaşığı Tarçın veya Zencefil (isteğe bağlı)
  • Ahududu Reçeli
Yapılışı:
  • Yağı  kısık ateşte eritin ve ılımaya bırakın.
  • Ilınan yağın üzerine pudra şekerini, nişastayı,karbonatı ve tarçını birlikte eleyin.
  • Üzerine yumurtayı kırın, portakal kabuğunu rendeleyin.
  • Çırpma teli ile iyice çırpın.
  • 3 Bardak unu ilave edip hamuru yoğurun.
  • Geri kalan unu hamur toparlanana kadar azar azar ekleyin. Sert olmayan ama çokta yumuşak olmayan bir hamur yapın.Kıvama gelince un eklemeyi bırakın.
  • Hamuru 40 dk. buzdolabında dinlendirin.
  • Yarım cm. kalınlığında açın ve çiçek kurabiye kalıbıyla şekillendirin.
  • Kurabiyelerin yarısının ortasını küçük yuvarlak kalıpla çıkarın.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  • 180 derecede ön ısıtma yapılmış fırında 9-11dk. pişirin.
  • Fırından çıkarıp biraz ılıdıktan sonra tel üzerine alarak soğutun.
  • Ortası delik kurabiyelere küçük bir süzgeç yardımıyla pudra şekeri serpin.
  • Çiçek kurabiyelerin ortasına bir çay kaşığı ahududu reçeli sürüp kurabiyeleri birbirine yapıştırın.Afiyet Olsun.
Not: 1-Fırınların pişirme süreleri farklı olabilir.Kendi fırınınızın sıcaklık derecesine ve pişirme süresine dikkat edin lütfen.
        2-Portakal kabuğu yerine 2 yemek kaşığı kadar çok ince çekilmiş fındık veya kakao kullanabilirsiniz ya da sade de yapabilirsiniz..

10 Haziran 2011

Çilekli Doğum Günü Pastası


 Sinancığıma 29 Mayıstaki doğum günü için yaptım bu pastayı , resmini çektikten sonra arkadaşlarıyla beraber afiyetle yedi, nice senelere bebeğim...

Malzemeler :
Pandispanya İçin :
  • 4 Adet Yumurta
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Şeker (320 gr.)
  • 4 Türk Kahvesi Fincanı Un (200 gr.)
  • 1 Türk Kahvesi Fincanı Yoğurt (100 gr.)
  • 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
  • 3 Yemek Kaşığı Sıcak Su
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
Krema İçin :
  • 3 Su Bardağı Süt (600 ml.)
  • 2 Çay Bardağı Şeker (150 gr.)
  • 1 Çay Bardağı Un (45 gr.)
  • 2 Tatlı Kaşığı Mısır Nişastası (10 gr.)
  • 2 Adet Yumurta Sarısı
  • 1 Paket Vanilya
  • 1 Paket Sade Krem Şanti (isteğe bağlı)
Süslemek İçin :
  • 20-25 Adet Çilek
  • 1 Su Bardağı Sıcak Su
  • 2 Yemek Kaşığı Şeker (çilek reçelide olur)
  • 1 Paket Krem Şanti
  • 1 Su Bardağı Süt ( bir parmak eksik olabilir)
Pandispanya Yapılışı  :
Oda sıcaklığına gelmiş yumurta aklarını bir tutam tuzla cam bir kasede kar haline gelene kadar mikserle çırpıyoruz.Şekerin yarısını ekleyip şeker eriyene kadar tekrar çırpıyoruz.
Yumurta sarılarını da şekerin kalanı ve 3 yemek kaşığı sıcak suyla şeker eriyene kadar çırpıyoruz.Kıvamı mayonez gibi olmalı.Sıvı yağ ve yoğurdu ekleyip çok az daha çırpıyoruz.Ayrı bir kaba unu,kabartma tozunu ve vanilyayı (ben kullanmadım) eliyoruz.Yumurta sarılı karışımı unlu karışıma ekleyip mikserin en düşük hızında çırpıyoruz.Yumurta aklarını da karışıma ilave edip metal olmayan bir kaşık veya spatula ile yumurta aklarını fazla söndürmeden karıştırıyoruz. 22 ya da 26 cm.lik kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt seriyoruz, karışımı kalıba boşaltıyoruz, kalıbı 1-2 kez mutfak tezgahına vuruyoruz (hamurun gazını almak için) 175 derecede önceden ısıtılmış fırında batırdığımız kürdan temiz çıkıncaya kadar pişiriyoruz.Fırından çıkardıktan 10-15 dak. sonra kalıptan çıkarıp ızgara teli üzerinde soğumaya bırakıyoruz.Pandispanyamızı en az bir gün dinlendiriyoruz.
Krema Yapılışı  :
Vanilya hariç bütün malzemeleri bir tencereye koyup, orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişiriyoruz.Karışım göz göz olmaya başlayınca 1-2 kez daha karıştırıp ocağı kapatıyoruz.Kremamız ılınınca, vanilya yada  krem şantiyi  toz olarak ilave ediyoruz, (krem şanti kullandım) karışımı kabuk tutmaması için ara ara karıştırıyoruz.
Pasta Yapılışı  :
Pandispanyamızı 2 eşit parçaya bölüyoruz. (22 cm. lik kalıp kullanırsanız 3'e de bölebilirsiniz)
Kalıbımızı tabanı olmadan servis tabağımıza yerleştiriyoruz.1. kat kekimizi servis tabağımıza yerleştirip, 2 yemek kaşığı şeker yada çilek reçeli ile hazırladığımız şekerli suyumuzla ıslatıyoruz, üzerine kremamızın yarısını yayıyoruz, küçük küçük doğradığımız çilekleride serpiştirip, 2. kat kekimizi üzerine koyuyoruz ve şekerli su ile ıslatıyoruz (pandispanyayı üçe bölenler bu işlemi bir kez daha tekrarlayacak)  ince bir kat krema sürüp ağzı kapalı olarak buz dolabında bir gün dinlendiriyoruz. Ertesi gün pastanın etrafından kalıbı çıkarıp, krem şanti ile kaplayıp dilediğimiz gibi süslüyoruz. Afiyet Olsun.